Wie doet wat: Calutrabestuur, NEM otter monitoring, NEM bever monitoring en bever kenniscentrum, dode ottermonitoring.

Verschillende organisaties en instanties hebben verschillende taken. Maar, wie doet nu eigenlijk wat?

Het NEM verspreidingsonderzoek otter wordt uitgevoerd door vrijwilligers, onder coordinatie van de Zoogdiervereniging. De vrijwilligers zoeken spraints. Je kan je aanmelden op https://www.zoogdiervereniging.nl/NEM-otter. De landelijk coordinator is Ellen van Norren, de vrijwilligerscoordinator is Julia Schepers.

Het NEM Verspreidingsonderzoek bever wordt uitgevoerd door waterschappen, onder coordinatie van de Zoogdiervereniging. De waterschappen vullen de kaart van de Zoogdiervereniging aan.

CaLutra is de otter- en beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Het is een netwerk van mensen die zich inzetten voor otter en bever, en door kennis uit te wisselen en elkaar te enthousiasmeren samen bijdragen aan monitoring en bescherming van bever en otter. Het CaLutrabestuur volgt de ontwikkelingen van bever en otter, en agendeert waar mogelijk verbeteringen voor bescherming van otter en bever. De Zoogdiervereniging (NEM en Calutrabestuur) organiseert een keer per jaar een CaLutradag waarin je helemaal wordt bijgepraat over bever en otter, met smiddags een toffe excursie en kofferbakborrel met blauwe lucht. Ook maakt de Zoogdiervereniging (CaLutrabestuur en NEM) een CaLutra nieuwsbrief.

Kenniscentrum bever is in oktober 2021 opgestart door alle overheden die betrokken zijn bij bever, en de Zoogdiervereniging. Er is veel kennis nodig om goed samen te kunnen leven met de bever. De kennis is gebundeld op de website http://www.kenniscentrumbever.nl. Volgende stap is het voorbereiden van cursussen voor overheden, adviesbureaus, vrijwilligers en anderen. Daarover later meer.
Dode otters worden genetisch onderzocht door Wageningen Environmental Research (WENR). De Zoogdiervereniging coördineert dat niet, maar Arjen de Groot van WENR. Hij organiseert o.a. het aanleveren van dode otters naar Wageningen.

Leave a comment