Bevers langs de Thornerbeek (Gemeente Maasgouw)

Sinds enkele jaren leven er in de Thornerbeek bevers. Ze hebben zich goed aangepast aan een leven dichtbij mensen. Dit kan voor plezier zorgen omdat de dieren goed kunnen worden bekeken.

Soms leidt de aanwezigheid van bevers tot hinder zoals vraat aan tuinbeplanting. Problemen die met enkele gerichte maatregelen doorgaans goed verholpen kunnen worden. Maar allereerst enige informatie over de leefwijze van de bever.

De bever

Bevers zijn grote knaagdieren die in familieverband leven in min of meer vast omlijnde leefgebieden (territoria) die ten opzichte van soortgenoten afgebakend en verdedigd worden. Een familie bestaat uit gemiddeld vier dieren (ouders met jongen). Het zijn strikte planteneters die in de oeverzone van rivieren, beken, meren en moerassen hun voedsel zoeken. Het water dient minimaal een halve meter diep te zijn. Het voedsel bestaat ’s zomers uit allerlei water- en moerasplanten. ’s Winters wordt overgeschakeld op bast en twijgen van bomen en struiken. De dieren bezitten de unieke eigenschap om grote bomen te vellen. Ze kunnen zich zowel via water als over land verplaatsen, maar hun voorkeur gaat uit naar zwemmen. Op het land bewegen ze zich vrij traag en zijn ze veel kwetsbaarder voor predatie door grote roofdieren. Bevers bewonen vaste verblijfplaatsen in de vorm van oeverholen of burchten. Ze graven bij voorkeur holen in zandige oevers.Waar dit niet mogelijk is construeren de dieren grote burchten van takken die vaak met modder worden afgesmeerd.

De gemeente

De gemeente is in principe niet verantwoordelijk voor overlast van wilde dieren bij particulieren maar wij kunnen wel helpen de overlast zoveel als mogelijk te beperken.De gemeente zal komende winter de knotwilgen langs de beek gefaseerd snoeien en zal steeds takhout laten liggen als voedsel voor de bever. Dit doen we om te voorkomen dat de bever in de winterperiode aan andere gewassen gaat knagen. Ook zullen we extra knotwilgen langs de beken in Thorn aanplanten. Dat aanplanten kost overigens nauwelijks geld. Het zijn eigenlijk wilgentakken die vanzelf wortel moeten gaan schieten. Deze takken zullen we iets schuin naar de beek planten zodat de bomen van de weg af, richting beek vallen als ze worden aangevreten door de bevers. Door het aanbieden van takhout en het planten van extra (knot)wilgen hopen we de overlast aan overige beplanting te kunnen beperken.Mocht het waterpeil door de bevers worden beïnvloed door de bouw van dammen dan kan het waterschap ingrijpen indien dit tot overlast leidt bij bebouwing of wegen.

Eigen maatregelen

Net zoals bij alle overlast van wilde dieren zoals konijnen, hazen, reeën etc. Kunt u ook zelf maatregelen nemen om de overlast te beperken. De beste maatregel is het plaatsen van een hekwerk of gaas van circa 1 meter en 20 centimeter diep ingraven. Dat kan langs de tuin maar ook rondom individuele bomen.

Leave a comment