Bevernieuws uit Noord-Holland

Door Edo Goverse & Geert Timmermans

Noord-Holland is decennialang de enige provincie geweest zonder bevers. Maar vorig jaar is dit verandert! Op twee plaatsen is de soort opgedoken.

Op 27 april werd een jonge bever met mobiele telefoon gefilmd in het recreatiegebied Spaarnwoude (Velzen), overdag zwemmend langs een voetgangersbruggetje. Nadien zijn ook knaagsporen gemeld. Omwonenden melden dat de bever Zijkanaal B gebruikt om soms de duiker onder de A9 te zwemmen om de naburige polder te bereiken. Een klein jaar later zit de bever er nog steeds. Goed te zien aan de (verse) knaagsporen. Flinke wilgen zijn gesneuveld, onder andere direct langs het fietspad, dat kan niemand ontgaan!

P00[0:0] TT[656] E[107:0681]G[124:0x26] BV[43:0] IR[N:L:18] MOE[0:3]

Op 28 juni filmden twee meiden op de Maxisweg een bever met hun telefoon. Deze stak het fietspad over, tussen de Waterlandtak en de Muidertrekvaart. Op 3 juli zelf poolshoogte genomen en een wildcamera geplaatst. Tijdens het installeren zagen we vraatsporen, de juiste plek geselecteerd! Op de camera kwam een bever met enige regelmaat langs d.d. 5, 27, 28 juli & 2, 16, 17, 20 & 21 augustus. Nadien niet meer voor de camera gekregen, mogelijk vanwege intensieve werkzaamheden aan de hoogspanningskabels nabij. Maar in de Waterlandtak zelf zijn wel veel verse knaagsporen te zien. De bevers houdt stand!

In het 2e kwartaal van 2022 verschijnt in het tijdschrift Tussen Duin & Dijk een overzichtsartikel over de bever in Noord-Holland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One thought on “Bevernieuws uit Noord-Holland

Leave a comment