Verspreiding otter

De meest opmerkelijke recente aanwijzingen op de aanwezigheid van otter zijn die bij de brughoofden van de Hollandse Brug, die Noord-Holland met Flevoland verbindt. Deze sporen zijn de eerste ottersporen in Noord-Holland sinds lange tijd.

fig-4-20160913_vo_otter_5x5_tbv_telganger

Figuur 4. Verspreiding otter 2002-begin 2016 op 5*5 km-hok niveau.

door Vilmar Dijkstra – Bureau vd Zoogdiervereniging

Een andere opmerkelijke waarneming is de vondst van een doodgereden otter op de A44 bij Leiden. Uitbreiding van al bestaande ottergebieden ten opzichte van 2014 zijn vooral te zien in Flevoland en Friesland. Verder is het opvallend dat otters gemeld worden binnen de bebouwde kom van Groningen en Zwolle. In het buitenland is het opduiken van otters in (grote) steden overigens een regelmatig voorkomend verschijnsel.
Toename in verspreiding otter
Net als de bever neemt de otter toe in verspreiding, uitgedrukt als aantal kmhokken met ottersporen (figuur 5) en daarmee hoogstwaarschijnlijk ook in aantal dieren. Hoewel bij de bever de kennis over het aantal bezette kmhokken compleet of nagenoeg compleet is, zal dat bij de otter anders zijn. Zijn verborgen levenswijze zal ervoor zorgen dat het aantal kmhokken met otters onderschat wordt. Het aantal bezette kmhokken lijkt in 2016 in vergelijking met het voorgaande jaar afgenomen, maar hierbij moet rekening gehouden worden dat alleen de eerste paar maanden van 2016 in dit overzicht zijn opgenomen. Over de periode 2012-2014 is er een toename van 31% per jaar, wat vooral zo hoog ligt door de grote toename in 2012 (ruim 70%, wat mogelijk samenhangt met de start van het meetnet). In de twee jaren erna ligt de toename zo rond de 15% per jaar. In 2015 is die toename afgenomen naar 4%. De otter en bever laten in 2015 dus beide een afname zien in de groei. Of dit toeval is of dat hetzelfde mechanisme hier werkzaam is, is (nog) niet duidelijk.
Figuur 5. Ontwikkeling in het aantal kilometerhokken in Nederland met ottersporen in de periode 2002-begin 2016.

Friesland en Overijssel zijn de provincies waar je de meeste kmhokken met sporen van otters aan treft (figuur 6). Andere provincies met veel sporen van otters zijn, in afnemend aantal kmhokken; Flevoland, Gelderland en Zuid-Holland. De absolute toename over de laatste vier jaar is het grootst in Overijssel, gevolgd door Gelderland en Friesland. Kijken we over dezelfde periode naar de relatieve toename dan is die het grootst in Groningen, daarna volgen Flevoland en Drenthe (respectievelijk factor 3, 2,9 en 1,8). De relatieve groei is het laagst in Friesland (factor 1,1).
Figuur 6. Ontwikkeling in het aantal kilometerhokken met ottersporen per provincie in de periode 2002-2015.

Leave a comment